Akhirnya kau ku miliki


Salam.Ini bukan kisah cinta.Bukan kisah tentan perkahwinan.Tapi ia kisah peribadi .Haha.Kalau sebelum ini banyak saya menulis pasal luahan perasaan.Namun kali ini pun just nak cerita benda yang santai2 sahaja.Kata orang sharing is caring.Lebih kurang la tu.


Saya dibesarkan dalam middle class family.Taklah miskin dan tak lah kaya.Dan mempunyai keinginan yang saya try dapatkan sejak saya mencapai umur 16 tahun.Impian ketika itu ingin dapatkan sebentuk cincin.Kenapa cincin?Kerana cincin itu sunnah.Bukan nak kahwin jer pakai cincin.Namun mungkin ada khilaf pasal cincin ni.Kerana zaman nabi cincin digunakan untuk cop pada surat je.Berbalik kepada cincin tadi.


Sepanjang tempoh dari ting. 4 hingga ke matriks lah saya berusaha mendapatkan cincin.Namun apa nak buat.Ditakdirkan cincin diberi tak berapa berkenan.Namun kene la hargai.Kerna itu pemberian orang.Tak gitu.Tapi sekarang ...kau ku dah miliki.Cincin yang saya beli dari Masjid Jamek lah menjadi peneman.Ketika warkah ini dicoretkan.Cincin itu hilang.Tak jumpa cari .Kesian betul..huhu..Insyallah ada rezeki akan ku temui.Ameen.


Abdullah bin Jaafar menyatakan : `Sesungguhnya Nabi SAW memakai cincin di jari tangan kanan`


-Dikeluarkan juga dalam Sunan al-Tarmizi,Bab Pakaian,Hadis nO: 1744,dalam sunan Ibnu Majah,Bab pakaian ,Hadis no: 3647 dan dalam Sunan Nasa`ei Bab perhiasan.


-Rujukan: BUku terjemahan Hadis-hadis mengenai sifat-sifat peribadi dan budi pekerti Rasulullah SAW.Karangan Imam Al Muhaddis Imam Al Tirmizi.
Share on Google Plus

About Zul k

Menulis adalah satu hobi. Permulaan untuk mengasah bakat agar memberi manafaat bagi yang memerlukan. Jangan segan untuk berkongsi. Semoga setiap perkongsian ini memberi manafaat untuk anda.

PERHATIAN

Coretan Blog merupakan luahan hati penulis.Bait katanya diharap tidak mencabuli kebebasan beraksi di dunia maya dan mengasari mana-mana identiti individu.

Sebarang artikel yang diambil dari blog ini adalah sangat digalakkan dan TIDAK boleh digunakan untuk mengaut keuntungan sendiri.
Sila letakkan link blog ini untuk artikel yang dipetik

Ada cadangan atau pertanyaan? Hubungi saya:

Nama

E-mel *

Mesej *