Tips atasi tension dan nervous/ kegusaran


Salam.
Dua tiga hari lepas , Ym ngan sahabat dari UIA pahang.Lalu dalam percakapan kami terbit tentang tension.Lalu persoalan dilontarkan oleh saya.Benarkah nabi pernah tension?Nabi Muhammad tension ker?Pada pandangan sahabat saya nabi tak tension sebab ada Khadijah dan isteri2.Namun bagi saya nabi Muhammad SAW memang tak pernah tension.


Sebabnya...kerana nabi sabar.Bagi saya tension ini bila kita luahkan ketidak selesaan maka jadilah tension.Klu kita sabar insyaallah tiada tension.Disini nak kongsi beberapa tips atasi tension,nervous atau gusar.Boleh apply semua:


Tips atasi tension dan nervous


1. Banyakkan berselawat keatas nabi Muhammad SAW
2. Baca quran sentiasa.(kalau boleh paling kurang 1 muka sehari)

3. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan
4. Senyum walaupun pahit

5. Cuba bercakap dengan diri sendiri dalam hati.Luahkan perasaan kepada Allah.Ambil satu masa ,lihat kebesaran dan luahkan apa yang terpendam dalam hati.Contoh:

`Ya ALLAH ,sekarang ini hanya kau dan aku sahaja..aku dah berusaha ya Allah..maka kau kabulkan doaku.......`


SELAMAT MENCUBA

PERHATIAN

Coretan Blog merupakan luahan hati penulis.Bait katanya diharap tidak mencabuli kebebasan beraksi di dunia maya dan mengasari mana-mana identiti individu.

Sebarang artikel yang diambil dari blog ini adalah sangat digalakkan dan TIDAK boleh digunakan untuk mengaut keuntungan sendiri.
Sila letakkan link blog ini untuk artikel yang dipetik

Ada cadangan atau pertanyaan? Hubungi saya:

Nama

E-mel *

Mesej *