Iklan kreatif di Indonesia


Salam bahagia,

Sebagaimana sedia maklum, Indonesia merupakan antara sebuah negara yang mempunyai penduduk Islam paling ramai di dunia. Jumlah penduduknya sahaja mencecah 237 juta orang. Ramai bukan?

Apa yang menarik sepanjang keberadaan saya disana adalah ke `kreatifan` masyarakat korporat. Pelbagai kaedah digunakan untuk menarik minat dan mempengaruhi masyarakat untuk membeli produk mereka. Daripada hari pertama saya di jakarta barat , hari kedua di Tanah Abang, hari ketiga di Bung karno dan kedai buku , Hari ke-empat di bandung sehinggalah hari terakhir di sana semuanya meninggalkan seribu satu kenangan yang pasti kekal di ingatan.

Tanpa memanjangkan kalam, mari kita sama-sama melihat sebahagian gambar iklan yang menarik sepanjang keberadaan saya disana.


Antara iklan yang ditonjolkan berhampiran Lapangan terbang Soekarno Hatta



Biasa di Malaysia ada ice skating ker di tengah shopping mall, disini ada gelanggang futsal la...gempak


Iklan minuman HARAM berleluasa denagn cogan kata yang MENIPU!


"Dilarang mengeluarkan anggota badan" -Mesej yang kurang saya fahami


Upin & Ipin gah di bumi Indonesia


Ubat batuk tapi gaya tangan macam membawa maksud tertentu saja


Iklan pilihanraya la kott... 


Ubat tolak angin- Barangkali ubat buang angin dalam badan kot...


Kalau di Malaysia ,PR maksudnya Pakatan Rakyat, Di Indonesia, PR = Pikiran Rakyat (Akhbar)


Lebih cepat dari bayangan anda--cepat betul..bolehkah Pos Malaysia secepat ini..hehhe


Jual buluh tepi jalan, tapi buluhnya ada kat sebelah..ni memang tawakal betul ni..tak kene curi ke bapak?


Kambing bakar dari Mesir..yang tak tahan tu...ayat bawah sekali..."ANDA TIDAK KETAGIH..JANGAN ANDA BAYAR"... 


Tersirat betul iklan ni...sekali telefon jer dapat percuma 24 jam...apa yang percuma tu ?


Iklan gabenor wilayah



Jangan melompat-lompat..Disini mungkin ramai yang suka lompat kot...-Bandung


Iklan macam satu Malaysia la plak...


Tahu tauhid? Mungkin kelas pengajian tauhid.. La Oma ? Tak tahu


Iklan tak berbayar ni pun ada juga kat Indonesia ni..ingat kat KL saja


Comel betul papan iklan resort ni


Hotel ni mungkin hotel bajet ..Macam tak terurus jer

 Inilah sebahagian gambar yang berjaya dirakam. Ada lagi gambar yang pasti memikat hati anda.. Lihat di http://saintisislam.blogspot.com/2012/10/kreativiti-dunia-pengiklanan-di.html#more
Share on Google Plus

About Zul k

Menulis adalah satu hobi. Permulaan untuk mengasah bakat agar memberi manafaat bagi yang memerlukan. Jangan segan untuk berkongsi. Semoga setiap perkongsian ini memberi manafaat untuk anda.

PERHATIAN

Coretan Blog merupakan luahan hati penulis.Bait katanya diharap tidak mencabuli kebebasan beraksi di dunia maya dan mengasari mana-mana identiti individu.

Sebarang artikel yang diambil dari blog ini adalah sangat digalakkan dan TIDAK boleh digunakan untuk mengaut keuntungan sendiri.
Sila letakkan link blog ini untuk artikel yang dipetik

Ada cadangan atau pertanyaan? Hubungi saya:

Nama

E-mel *

Mesej *