Hukum ASB dan ASN? Pening kepala..

Salam bahagia,

Semalam minum petang bersama sahabat lama. Perbincangan berkait rapat dengan perniagaan masing-masing. Sememangnya kami ini memang punya satu persamaan ketara kot..suke berniaga.Ha2.

Lantas, dalam perbincangan tersebut, sahabat tadi mencadangkan saya untuk melabur dalam ASB.Tapi buat masa ini memang banyak sangat khilaf tentang persoalan ini.Membuatkan segelintir dari kita tertanya2.Tapip sahabat perlu ingat, dalam perkara seumpama ini sememangnya perlu diberi perhatian kerana perkara syubhah juga BAHAYA. Lantas mungkin ada yang punya pandangan sendiri.Saya setuju dengan pendapat ustaz zaharuddin.Saya lebih percayakan apa yang dikemukan oleh Majlis penasihat syariah suruhanjaya sekuriti kerana mereka sememangnya terlibat terus dengan ini. Salah satu surat saya paparkan.


Ummat Islam jadi bingung.Pakcik-pak cik kita juga terlibat.Guru-guru and ustaz-ustaz juga.Bagaimana wahai mufti-mufti diluar sana? Kami pening..Bagaimana hukum nya boleh bercanggah antara kamu? Atau terdapat salah satu pihak tersalah dengar penerangan? Dibawah ini saya kemukan beberapa url web yang bersetuju dan yang tidak dalam hal ini untuk rujukan kita.

ASB(AMANAH SAHAM BUMIPUTRA)/ASN HARUS:

Mufti Perak
Mufti Sarawak
Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam 

*setelah cuba mencari fatwa mereka tentang ASB/ASN dalam web fatwa (http://www.e-fatwa.gov.my) tiada dalam rekod.

ASB/ASN HARAM:

Mufti selangor
Ust. zaharuddin

Sekarang terpulang pada anda. Nilai bukan kerana anda sudah menjadi ahlinya.Tapi nilai kerana anda mahu mencari kebenaran.Wassalam.

Bagikan

Jangan lewatkan

Hukum ASB dan ASN? Pening kepala..
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Suka dengan artikel di atas? Tambahkan email Anda untuk berlangganan.

1 comments:

Tulis comments

Ruangan ini untuk anda menyatakan pandangan anda sahaja

PERHATIAN

Coretan Blog merupakan luahan hati penulis.Bait katanya diharap tidak mencabuli kebebasan beraksi di dunia maya dan mengasari mana-mana identiti individu.

Sebarang artikel yang diambil dari blog ini adalah sangat digalakkan dan TIDAK boleh digunakan untuk mengaut keuntungan sendiri.
Sila letakkan link blog ini untuk artikel yang dipetik