Tips Rawat Bayi Sembelit

Salam semua,

Cerita sikit tentang anak-anak pula. Biasalah..bila anak telah mencecah usia 6 bln, teruja si ibu utk menyuapkan makanan..

Namun, perlu diingatkan..ada beberapa jenis makanan tidak sesuai utk bayi krn boleh menyebabkan sembelit..

Antaranya:
Bubur nasi putih..kerana ia mengandungi kanji..sebaiknya berikan bayi anda beras perang..
Puri buah dan sayur amat baik utk diberikan kepada bayi sebagai permulaan..utk 6 bulan pertama, boleh diberikan puri epal, pisang, labu, brokoli, sweet potato..

Tapi..harus diingat, pilih pisang yg betul2 masak..jika pisang yg tidak betul2 masak diberikan kpd bayi..ia boleh menyebabkan sembelit..
Tips memilih atau mengenalpasti pisang yg betul2 masak adalah..lihat pada kulit pisang, jika terdapat bintik2 hitam..itu bermaksud ia sudah betul2 masak..

Jika bayi anda sembelit, jgn terus beri dia ubat..cuba dulu sapukan minyak zaitun dengan menggunakan putik kapas dan lakukan senaman cycling pada bayi anda..bagaimana senaman cycling? Senaman lutut bertemu perut..

Selamat mencuba!

Bagikan

Jangan lewatkan

Tips Rawat Bayi Sembelit
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Suka dengan artikel di atas? Tambahkan email Anda untuk berlangganan.

Ruangan ini untuk anda menyatakan pandangan anda sahaja

PERHATIAN

Coretan Blog merupakan luahan hati penulis.Bait katanya diharap tidak mencabuli kebebasan beraksi di dunia maya dan mengasari mana-mana identiti individu.

Sebarang artikel yang diambil dari blog ini adalah sangat digalakkan dan TIDAK boleh digunakan untuk mengaut keuntungan sendiri.
Sila letakkan link blog ini untuk artikel yang dipetik